Et passivhus er bl.a. defineret ved, at huset kan holde på varmen og høste størst muligt udbytte af den varme, der tilføres af solen, men også af de personer og den opvarmning, der i øvrigt findes i huset.
Hvis huset har gulvvarme, er det derfor afgørende, at varmesystemets tilførsel kan reguleres hurtigt efter de klimatiske forhold.
Det forklarer arkitekt MAA Frits Hansen, der har sin egen tegnestue i Risskov med speciale i energioptimering af passivhuse. Sammen med House Arkitekter i København har Frits Hansen været rådgiver på opførelsen af bofællesskabet Svalin i Trekroner bag Roskilde Universitets Center.
De i alt 20 passivhuse -19 rækkehuse og et fælleshus – opnår de gode klimadata gennem ekstra isolerede klimaskærme, optimal placering efter solen samt en energihøst fra flere byggefysiske principper. Et passivhus må maksimalt bruge 15 kWh/m2 p.a. Til sammenligning bruger en bygning i lavenergiklasse 2 max. 50 kWh/m2 p.a.
Varmeproduktionen er baseret på Novopans træbaserede systemer i to versioner Novopan Klimagulv og Novopan Klimagulv Vådrum.
- Ingen andre producenter har mig bekendt løsninger til lette konstruktioner, der dækker både de tørre og de våde rum, vurderer Frits Hansen.
Varmeslangen i Novopan Klimagulvene løber i aluminiumsprofiler, der er monteret i forfræsede kanaler i spånpladen. Aluminiumsprofilerne fungerer som varmeplader, der fordeler varmen jævnt og hurtigt.
- Det er den hurtige reaktionstid, der øger komforten og minimerer energispildet. Det var et helt centralt argument for de 19 familier i bofællesskabet, oplyser Novopan A/S.
Klimagulvene leverer ønskede temperaturændringer indenfor en halv til to timer. Det gør også gulvet egnet til natsænkning af temperaturen med energibesparelser på ca. fem pct. Desuden er Novopan-gulvet velegnet til jordvarmeanlæg og varmepumper, som er anvendt i bofællesskabet Svalin. Det er det, fordi fremløbstemperaturen kan holdes helt nede på 35-40°C mod 50-60°C i radiatoranlæg.
Frits Hansen: – Når man udvikler nye energiløsninger, er det et vigtigt fokus, at brugerne helst ikke skal ændre på dagligdagens mønstre for at tilpasse sig huset. Det bør være omvendt, så beboerne kan leve præcis som de plejer – men med en lavere energiregning.
Svalins rækkehuse er i størrelsesordenen fra 100 til 150 kvm. Der flyttes ind i løbet af foråret 2013. Fælleshuset åbner i august.