Grøn byggemesse vokser i 2. udgave

Forum åbner 10. oktober 2012 for årets BuildingGreen messe. Det sker med stærke partnerskaber og eksportpotentiale. Fotokatalyse er en af overskrifterne

Når messen for bæredygtigt byggeri, BuildingGreen ‘12, åbner i Københavns Forum 10. oktober, sker det i et Danmark, hvis regering netop har valgt at annullere en energirenoveringspulje på en halv milliard kr. Den var tænkt som en støtte til den resursebesparende energirenovering af nationens bestående bygninger.

Så meget mere grund er der til at gøre sig umage med de nye, lyder det fra BuildingGreen.

Den grønne byggemesse varsler en pæn vækst i interessen for at projektere og bygge arkitektur med afsæt i en cirkulær økonomi. Produktionsmetoder, materialer, anvendelse, levetid og bortskaffelse vurderes ikke længere i et lineært forløb (vugge-til-grav), men anskues som et kredsløb, hvis komponenter enten kan genbruges eller genvindes (vugge-til-vugge).

- Vi forventer, at BuildingGreen åbner med over 100 udstillere, et tal pænt på den rigtige side af 2011 udgaven, lyder det fra messearrangøren, IBC Euroforum. Besøgstallet var omkring 2400 til premiereudgaven og varslede dengang en ikke bare gryende, men udbredt interesse for det grønne byggeri, tilføjer IBC, som samtidig understreger eksportpotentialet i grønt byggeri: Eksportrådet – under Udenrigsministeriet – deltager på messen med ikke færre end 25 rådgivere!

Fotokatalyse

I tilknytning til BuildingGreen i Forum, 10. og 11. oktober afvikles et program med seminarer og konferencer. En af dem handler om fotokatalyse. Det er en teknologi til selvrensende bygningsoverflader, som ved hjælp af sollys bruger fotokatalyse til at nedbryde snavs og bakterier i ikke mindst belægningsoverflader – ude, men også inde på f.eks. gulve.

- Da teknologien anvender sollysets Uv-stråler, er fotokatalyse endnu primært til udendørs belægninger på f.eks. pladser, veje, sportsanlæg og cykelstier. Men i det omfang, der er Uv-stråler til stede, kan teknologien også bruges på gulve, observerer en af de førende agenter for fotokatalyserende belægninger herhjemme, Ecobeton Danmark. Virksomheden står bag et seminar om teknologien på BuildingGreen og vil samtidig præsentere Ecobetons Ercole Ecoactive. Det aktiverer en kemisk reaktion, som nedbryder op til 60 procent af luftens forurenende stoffer, oplyser Ecobeton Danmark.

Teknologisk Institut udfører løbende forskning i fotokatalyse, og Roskilde-virksomheden PhotoCat A/S står bag en intensiv produktudvikling med teknologien. Den baserer sig på en kemisk reaktion med titaniumdioxid, hvis fotokatalytiske effekt især har været udnyttet i Japan.

- Vi har udviklet en teknologi, der kan klare sig i konkurrencen med ledende asiatiske producenter. Den er vandbaseret og ekstremt lysfølsom, oplyser PhotoCat A/S.
BuildingGreen ‘12 arrangeres i partnerskab med bl.a. Dansk Byggeri, State of Green, Dansk Industri og Green Building Council. Byggeplads.dk er officiel media partner.