En ny undersøgelse fra Gulvbranchen i Dansk Byggeri, viser, at hver anden virksomhed har svært ved at få stillingerne besat. Gulvbranchens medlemmer har stor frygt for, at der i fremtiden mangler gulvlæggere til at udføre gulventrepriser. De mærker allerede nu, at det er svært at få besat stillinger.
En ny undersøgelse blandt Gulvbranchens medlemmer viser, at 67 procent frygter mangel på uddannede gulvlæggere i de kommende fem år. Hver anden virksomhed har svært ved at få kvalificeret arbejdskraft til at løfte gulvopgaverne. Mens hver femte virksomhed oplever, at der er hård konkurrence for at få de bedste lærlinge.
Gulventreprenørerne har god grund til at frygte mangel på gulvlæggere, da der kun bliver uddannet 32 gulvlæggere på landsplan om året. Det er omkring halvt så mange, som der er brug for.
Anders Hjorth Jensen, branchechef i Gulvbranchen, ser med bekymring på udviklingen:
– Undersøgelse bekræfter vores værste forudsigelser, og der skal sættes ind nu for at få flere unge til at vælge gulvlæggeruddannelsen. Det burde være mere attraktivt for de unge at blive gulvlægger, da det er et fag, hvor det er nemt at få en læreplads, hvor du typisk også bliver ansat efter endt uddannelse. Og arbejdsløsheden er lig nul.
Ifølge undersøgelsen bliver omkring 70 procent af lærlingene ansat efter endt uddannelse.
På Gulvsektionens generalforsamling i marts opfordrede formanden, Michael L. Kristensen, på det skarpeste arbejdsgiverne til at tage lærlinge for at imødegå en fremtidig mangel på gulvlæggere. Det ser ud til, at de har hørt efter, for 76 procent af deltagerne i undersøgelsen svarer, at de tager lærlinge.
– Selvom langt de fleste tager lærlinge, så bør gulventreprenørerne overveje, om de kan tage endnu flere. Kun to gulventreprenører i undersøgelsen har taget to eller flere lærlinge om året, og da der er flere af de meget store gulventreprenører, der medvirker i undersøgelsen, burde flere have taget flere lærlinge, siger Anders Hjorth Jensen.
Når en gulventreprenør har brug for en lærling får han først og fremmest fat i de unge ved mund-til-øre-metoden. Men undersøgelsen viser også, at ganske mange unge selv henvender sig til virksomhederne på eget initiativ. Det sker i hvert tredje tilfælde.
Gulvbranchen og de to gulvskoler sætter nu ind for at gøre flere interesseret i gulvfaget.
Gulvbranchen vil med et nyt initiativ gøre endnu flere elever på landets 28 erhvervsskolers grunduddannelse interesserede i at gå gulvvejen.
Det er vores fornemmelse, at eleverne på trælinjen på landets erhvervsskoler ikke er godt nok informeret om gulvuddannelsen. Det hænger sammen med, at gulvlinjen kun udbydes i Viborg og i Herlev. Derfor vil vi nu tilbyde eleverne, at de kan snuse til faget ved at komme en uge i praktik på grundforløbet hos et af vores medlemmer. Det er vores håb, at flere på den måde bliver interesseret i at gå den vej, siger Anders Hjorth Jensen, branchechef i Gulvbranchen i Dansk Byggeri.
Gulvbranchens medlemmer mener ifølge en ny undersøgelse, at en forstærket indsats ved at markedsføre uddannelsen på erhvervsskolerne er en løsning. Det svarer 78 procent i Gulvbranchens undersøgelse.
På landets to gulvskoler, Mercantec i Viborg og Københavns Tekniske Skole i Glostrup, mærker de også en forøget efterspørgsel efter lærlinge.
På Mercantec i Viborg har de i år haft stor succes med at sætte en gulvlægger til at opsøge potentielle gulvlæggerlærlinge på andre erhvervsskoler. Et arbejde, som skolen har søgt og fået ekstra midler til. Resultatet er, at skolen har foranlediget, at der er indgået næsten 50 procent flere kontrakter i år.
Jeg vil skyde på, at vi når op på 45 lærlingekontrakter i år, hvor vi sidste år indgik 30 kontrakter, siger Henning Haslev, underviser på Mercantec.
På Københavns Tekniske Skole (KTS) i Glostrup har de netop søgt midler til at gøre Viborg kunsten efter.
– Vi har venteliste fra mestrer, der gerne vil have en gulvlæggerlærling. De henvender sig til os, fordi de ikke kan skaffe folk. For eksempel havde vi en i Hedehusene, og da vi synes, at det er bedst, at de får en lærlinge fra nærområdet, henvendte vi os til erhvervsskolen i Roskilde. Desværre stødte vi så på det problem, at de ikke vi have os til at komme og promovere gulvfaget, fordi det går ud over deres tilskud, hvis en af deres elever flytter til gulvuddannelsen hos os. Så den læreplads fik vi ikke besat af en lokal elev, siger Steffen Enstrøm, der er faglærer på KTS.
Foto: Gulvfaget burde være attraktivt for de unge, da de nemt kan få en læreplads, og langt de fleste bliver ansat efter endt uddannelse.