– Man kan ikke bruge en almindelig brandglasplade som gulvmateriale. For år tilbage lagde man en måske 5 cm tyk brandglasplade ned i gulvet og troede, det var sikkert – hvilket det ikke er. For i det øjeblik, der opstår brand, og pladen udsættes for personbelastning, så bryder den sammen. Det har taget mange udviklingstimer og testforsøg at nå frem til en samlet konstruktion, som har både bæreevne og er brandsikker på samme tid, siger Claus Rosenbeck, salgs- og marketingchef i Deko, der sammen med glasspecialisten Vetrotech står bag de godkendte gulvglaskonstruktioner.
Konstruktionerne, inkl. brandbeskyttet bærejern, er testet på Brandteknisk Institut efter Eucode-normer og certificeret til REI60. Gulvene er allerede leveret til en lang række byggerier, herunder Bülowvejens Skole, der har fået to glasgulve på hver 210 x 210 cm, og som hver vejer lige under et ton.
9 cm tykt
– Der er tale om tunge konstruktioner. Glaselementet er i alt 9 cm tykt og består af 3 cm brandglas nederst og flere lag trædeglas øverst. Til gengæld kan det holde en brand ude i 60 min., og det kan bære op til 500 kg pr. kvm. Så det er en gennemsikker løsning, siger Kjeld Østergaard, nordisk landechef i Vetrotech, der er den største leverandør af sikkerhedsglas i Danmark.
– Glas er et utroligt materiale. Man forledes ofte til at tro, at det er skrøbeligt, fordi det er gennemsigtigt, men man kan faktisk opnå en sikkerhed med glas, som er højere end med konventionelle materialer, siger Kjeld Østergaard og fortæller, at glasgulve typisk bruges som designelementer og ikke som hele gulve.
– På Bülowvejens Skole har man valgt nogle runde glaspartier, som skaber et gennemkig mellem etagerne. Andre steder har man lagt striber med glasgulv i gangarealerne. Der er sådan set ingen begrænsninger. Konstruktionerne designes til formålet, siger Kjeld Østergaard.
Foto: Bülowvejens Skole har fået to glasgulve på hver 210 x 210 cm, der kan bære op til 500 kg pr. kvm.