Hos KD Gulve i Roskilde banker et varmt hjerte for svage unge, der ikke har den store motivation på skolebænken. Det skyldes, at den ene indehaver af virksomheden selv havde det svært i folkeskolen og fik chancen for at finde en levevej i gulvfaget
Tilbage i folkeskolens klasse havde Claus Frandsen det svært. Han var slet ikke motiveret til at sidde stille i klasselokalet og terpe. Han ville meget hellere bruge sine hænder og ud og arbejde. Efter tre måneder i gymnasiet skiftede han skolen ud med en læreplads i gulvfaget, og i 1990 overtog han sammen med sin svoger, Jan Dalsgård, KD Gulve på Himmelev Bygade i Roskilde fra sin svigerfar Kaj Dalsgaard.
Claus Frandsens kvaler i folkeskolen får lokale unge glæde af i dag. Lige nu giver KD Gulve Dehan på 16 og den fem år ældre Mikkel nyt mod på livet og en forsmag på, hvad gulvbranchen kan tilbyde dem og andre unge, der er kommet lidt skævt ind i uddannelsessystemet. Og det er der god grund til:
Genkender sig selv
– Jeg genkender mig selv som ung i Dehan. Der er fuld knald på ham. Han kan lide at tage fat. Kan lide at bruge sine hænder. Men han er slet ikke motiveret til at gå i skole. Det ligner min egen historie. Så her i virksomheden siger vi, at det aldrig er for sent at tage en uddannelse, siger Claus Frandsen.
Den historie har Dehan ikke hørt før, og det fremkalder en spontan reaktion fra den unge mand.
– Det rammer mig i hjertet. Jeg bliver rørt, ryger det ud af munden på Dehan, der har været virksomhedspraktikant hos KD Gulve i niende klasse, som han netop har afsluttet på Hedengårdenes Skole.
– Jeg fik selv en chance, og i dag, hvor jeg har mulighed for det, vil jeg gerne give unge mennesker samme mulighed. Det er naturligt for mig at give tilbage på den måde, og derfor tager vi gerne et socialt, fagligt og menneskeligt ansvar her i virksomheden ved at tilbyde unge praktik- eller elevplads, siger Claus Frandsen, der med det faglige ansvar hentyder til, at der mangler gulvlæggerlærlinge.
Mød til tiden og vær engageret
For svogeren Jan Dalsgård er historien en anden. Han er vokset op med en far, der startede gulvvirksomheden KD Gulve, og han havde ingen intentioner om at blive gulvlægger. I stedet blev han brugsuddeler, indtil han og svogeren blev tilbudt at overtage virksomheden.
Selv om KD Gulve tager imod de fagligt og socialt svage unge med åbne arme, så er der spilleregler, der skal overholdes.
– Vi ser det som en investering i vores fag, der kunne bruge dobbelt så mange lærlinge, som bliver uddannet i dag. Og selvfølgelig er vores virksomhed en forretning. Men vi mangler ikke noget. Så passer det ind i vores arbejdsplanlægning, og tror vi på, at de unge mennesker vil og kan få et udbytte, tilbyder vi, at de kan komme ud til os. Men vi forlanger, at de skal være motiverede og engagerede. Og så skal de frem for alt møde til tiden, og det er klokken seks her om sommeren, siger Jan Dalsgård med en drillende bemærkning til Dehan, som han måtte vække samme morgen, fordi det meste af Roskilde var ramt af strømafbrydelse, og mobilen var løbet tør for strøm.
Dehan er netop startet på grundforløbet på erhvervsskolen, hvor han skal igennem to gange 20 uger, inden han kan komme i lære som gulvlægger.
– Vi har aftalt, at vi holder kontakten med Dehan, og han er da kandidat til den læreplads, vi har ledig, siger Jan Dalsgård. Og det er en gulerod for Dehan, at drømmen om at blive gulvlægger afhænger af, om han passer skolen.
Drømmer om at blive gulvlægger
For Mikkel er der et stykke vej endnu, før hans drøm om at få en læreplads som gulvlægger kan gå i opfyldelse. Trods sine 21 år har han endnu ikke bestået folkeskolens afgangseksamen i dansk og matematik, som er et krav for at komme i gang med grunduddannelsen på erhvervsskolen. Inden for det næste år, hvor han er EGU-elev hos KD Gulve, skal han have bestået de to fag, som han tager på VUC.
– Det har set meget sort ud for mig. Jeg blev smidt ud af folkeskolen i fjerde klasse, i halvandet år fik jeg hjemmeundervisning, fordi ingen skoler ville have mig. Derefter kom jeg igen i folkeskolen. Det interesserede mig overhovedet ikke. Jeg kom på skolen, for det var svært at pjække, fordi jeg blev hentet med en taxa hver dag. Men jeg hørte ikke efter i timerne, og jeg fik aldrig afsluttet folkeskolen. Efter niende klasse kom jeg på Produktionsskolen i Roskilde, hvor jeg gik i tre år og trillede tommelfingre, indtil jeg kom i praktik hos KD Gulve for et år siden, siger Mikkel, der hele sin opvækst har fået tudet ørerne fulde af, at han intet kunne, og det har slidt på den unge mands selvværd.
– Mikkel var en meget forsagt og genert ung mand, da han kom her hos os. Det går meget bedre nu. Han er stadig lidt tilbageholdende og spørger ikke så meget. Men han er på rette spor.
– Jeg er blevet meget gladere, for nu ved jeg, at jeg også kan bruges til noget. Da jeg startede, var jeg meget bekymret for, hvad jeg skulle snakke med de andre om. Det går bedre nu, hvor jeg har lært dem bedre at kende, siger Mikkel.
– Vi krydser alle fingre for, at Mikkel får et 2-tal, så han kan komme videre med sin uddannelse og i sidste ende blive gulvlægger, siger Jan Dalsgård.
Foto: Dehan på 16 (forrest) og den fem år ældre Mikkel får nyt mod på livet og en forsmag på, hvad gulvbranchen kan tilbyde dem hos KD Gulve i Roskilde. Foto: Claus Birch.