Årets nyhed inden for gulvbelægning i Danmark er bambusgulve, fremstillet i samme konstruktion, som vi i årevis har kendt fra de populære lamelparketgulve. Og så er bambus tilmed utrolig slidstærkt og med en enestående hårdhed, der overgår trægulve af f.eks. eg og merbau. Udtrykt i Brinell-værdien, der for bambus er 4,6, mens den f.eks. er 4,8 for jatoba og 4,3 for merbau. Til sammenligning har fyr en hårdhed på 2,0 og bøg 3,4 på Brinell-skalaen.
Bambus skal behandles og tørres inden for 72 timer efter høsten. Inden det kan forarbejdes til gulv, skal bambusstokkene koges, dampes, nedkøles og tørres. Derefter er de klar til gulvproduktion. Gulvet opbygges som et traditionelt lamelparket af 3 lag, hvor slidlaget er af 4 mm bambus.
Producenterne af bambusgulve fremhæver, at bambus er et attraktivt byggemateriale, fordi det både er hårdt, stærkt og formstabilt. Sammenlignet med trægulve er bambusgulve f.eks. 25 procent hårdere end et tilsvarende gulv af eg. Samtidig er det mere formstabilt, hvilket vil sige, at det påvirkes mindre af ændringer i luftfugtigheden.
17 millioner hektar af jordens overflade er dækket af bambus - svarende til mere end fire gange Danmarks areal. Der findes omkring 1.100 forskellige bambusarter i verden. En af disse, Mao Zhu, er en gigantisk trælignende græsart, der på kun fem år gror til en højde på 35 meter og en diameter på 30 centimeter, hvorefter den er klar til fældning og produktion af gulve. En bambusrodklump kan producere helt op til 15 kilometer stamme i sin vækstperiode.
Bambus - både som massiv og parket
Scandia Floor i Svendborg er en af de udbydere i markedet for gulvbelægning, der også har bambus på programmet, og her fremhæver Søren Finnø bambussens hårdhed og stabilitet, ligesom bambus også er velegnet til gulvvarme.
- De bambusgulve, vi udbyder, er fra tyske Durafloor, der er karakteriseret ved en meget høj produktionsmæssig præcision. Det betyder, at Durafloor bambusgulve leveres med lige kanter på de færdigolierede eller lakerede gulve. Lak, olie og øvrige hjælpeprodukter er alt fra tyske fabrikker, således at man er sikret, at gulvet også miljømæssigt er helt i top, fortæller Søren Finnø.
Durafloor bambusgulve fås både som massive gulve og som lamelplanker til f.eks. svømmende lægning.
Bambusgulve fås både helt lyse, som f.eks. birk, eller dampet, hvor de er mørkere, som f.eks. eg og teak. Bambuslamelparket leveres med locksystem til limfri lægning eller med fer/not, der lægges som svømmende gulv eller fuldklæbes til fast undergulv - f.eks. spånplader eller beton. Leveres færdigolieret eller lakeret. Massivt bambusgulv fås med fer/not - lige kanter. Fuldklæbes til fast undergulv - f.eks. spånplader eller beton. Også dette gulv leveres færdigolieret eller lakeret. Endelig er der højkantparket, der også fuldklæbes til fast undergulv som de øvrige, men leveres til gengæld ubehandlet.