Værdibaseret ledelse handler også om vellyd

Moderne byggeriers stål, beton, glas og granit kalder på et akkompagnement af bløde varer når det gælder gulvbelægning. Nu er det ikke bare af nød; det er også trendy

Hos x-design i Skanderborg er der travlt ved de hylder, hvor x-line ligger. Her dufter af gummi, og akustikken er tør. I Lynge, nord for København, har Liniedesign ifølge direktør Søren Hollesen Nørtofts egne ord så ‘rygende travlt’, at der er 14 dages ventetid på at få konsulenterne i de håndgjorte tæpper i tale. Og Ulrik Wang, 1000chairs og agent for hollandske Alphenbergs lædergulve, står op og klapper. Han har ikke tid til at sidde.

De eksempler er bare tre ud af mange, der alle handler om vellyd! Om interiører, der tager hensyn både til ansatte og kunder. Og i høj grad om kendte problemer, der bringes til løsninger, som også er skønne at se på.
- Skønhed er som bekendt mange ting, lyder det fra direktør Ole Kjøge, x-design, og de grovkornede gummigulve, der er blevet sammenlignet med asfalt inden døre, synes mange arkitekter er særligt attraktive, fordi de giver modspil til indretningens andre virkemidler, tilføjer Ole Kjøge.

Han har fundet en ny bane at spille på for de rustikke gulve af sammensmeltet genbrugsgummi, x-line. Storrumskontorerne! Her kan den robuste gummi gå i dialog med ikke bare den nordiske arkitekturs minimalistiske kølighed, men også med designermøbler og smarte lamper fra Italien.
- Og gulvene leverer virkelig en mærkbar dæmpning af støjen i de store rum, samtidig med at de absorberer stød og er superbehagelige at gå på, observerer indretningsarkitekten Susanne Kloppenborg, Rum + Funktion. Hun har anvendt x-line i flere opgaver, senest en indretning af Bane Danmarks nye afdelingskontor i Brøndby.

X-line, der bl.a. produceres af gummi fra udtjente automobildæk, kommer fra den tyske producent Kraiburg Relastec. Egentlig blev produktet udviklet til sportsudøvelse, inde såvel som ude og til brug som undergulv eller sikkerhedsgulv.
- Men som lydregulerende overflader er x-line kollektionen helt i top, lyder karakteren fra Ole Kjøge. Gulvet leverer en dæmpning på 18 dB, oplyser han. Efterhånden baseres vurderingen på et bredt grundlag: 40.000 kvm er lagt, siden LEGO for første gang valgte x-line ind i udviklingsafdelingen i Billund. x-line er opbygget på en base af genbrugsgummi, blandet med 15 procent nyt, fulgt af et lag nyt, syntetisk gummi med indfarvning.
Konstruktionen afsluttes med en usynlig PU-forsegling, som også er medvirkende årsag til, at gummiet kan lægges uden store udfordringer med afgasning.

Gangkomfort

Belægningen er en banevare i bredder på 1.250-1.500 mm og tykkelser fra 4 til 12 mm. I de kraftigste versioner har gummibelægningen en så høj egenvægt (8,4 kg/kvm), at den kan ligge stabilt også uden klæbestof, men ellers fuldlimes den.
- Belægningen er efterspurgt på grund af sit rustikke udtryk og på grund af genbrugsaspektet, men til det skal man lægge en ekstremt høj gangkomfort på den bløde belægning, understreger Ole Kjøge.

Mens akustisk-dæmpende tekstiler i form af f.eks. løbere eller afpassede tæpper sammen med et nyt produkt som gulve af skind fra vandbøfler ofte kan opleves i offentlige miljøer som hotel – og restaurant eller i livsstils-butikker, har gummigulvene fundet sig tilrette i indretningen af moderne kontormiljøer med kant. Blandt de mere aktuelle eksempler er indretningen af et hovedkontor til Software Innovation, administrative omgivelser til BaneDanmark i Brøndby og hovedsæde til Socialrådgiverforeningen i Toldbodgade, København. Hvor akustikken har præsenteret særlige udfordringer, har x-line belægningen også fundet anvendelse som i DR’s koncerthus, hvortil x-design har leveret nogle tusinde kvm til musikernes øvelokaler.

Natur og akustik

Det er ofte de samme hensyn, der tages, når der vælges eller tilføjes tekstile belægninger i indretningsløsningerne, kan man forstå på en af de førende aktører på markedet for de afpassede tæpper. Efter en periode med meget lav aktivitet er efterspørgslen markant på vej op, oplyser direktør Søren Hollesen Nørtoft, Liniedesign A/S, hvis varemærke er skabt i et samarbejde med især skandinaviske tekstildesignere. Aktuelt hedder de Bodil Jerichau, Gitte-Annette Knudsen, Kim Navner, Marie-Louise Rosholm og Pia Scharbau.
- Generelt er der kommet hul på bylden, og det går ligeså stille og roligt fremad. Der er skabt en ny forståelse for det bidrag, tæpper kan yde ikke bare for at raffinere indretningen, men også med henblik på at bidrage til indeklimaets akustiske kvalitet.
- Sammenlignet med de andre skandinaviske lande er der dog en del arbejde at gøre, før branchen kommer op på samme niveau, tilføjer Søren H. Nørtoft.

At det er der, vi er på vej hen, er flere leverandører ikke i tvivl om. En af dem er den danske agent for Alphenberg, 1000chairs Aps i Hellerup.
Alphenberg – med adresse i Waalwijk, Holland – har raffineret en metode, der forarbejder farmede vandbøffelskind til en solid læderkvalitet i flere formater af fliser med tykkelser helt ned til 1-2 mm, som gør dem velegnede til renoveringsopgaver med ny belægning uden tab af rumhøjde. Lædergulve er bæredygtige og lyddæmpende. I modsætning til gummigulvene er Alphenbergs lædergulve uden forsegling med den programerklæring, at naturlæderet skal bevare og vise sine naturlige egenskaber: Alligevel er det robust, holdbart og nemt at holde, hævder Alphenberg.

- Læder på gulvet bliver ridset og skrammet og vil udvise naturlige forskelle i farve og struktur. Vælger man læder, er det den kvalitet, man ønsker, lyder det fra den hollandske producents agent, Ulrik Wang. Her hedder det patina!
BAR, BrancheArbejdsmiljøRådet, har udarbejdet en information om støj og akustik samt om de lydabsorbenter, der er anbefalelsesværdige. Publikationen kan findes på nettet eller rekvireres hos BAR i København.

www.barkontor.dk.