Professionelle bander fra især Litauen – men også fra Rumænien og Polen – tager ofte på organiserede tyvetogter til Danmark, bryder ind i håndværkerbiler og på byggepladser, fylder en bil med værktøj og kører over grænsen for at sælge tyvekosterne på loppemarkeder i deres hjemlande.
Her i sommer beslaglagde Syd- og Sønderjyllands politi blandt meget andet nogle store gulvslibemaskiner, som var stjålet ved indbrud på byggepladser i Jylland. Gulvslibemaskinerne var ikke mærket, så politiet kunne ikke umiddelbart finde frem til, hvem der ejede dem. Det førte til en henvendelse til Gulvbranchen med en appel om at mærke værktøjet.
– Det giver os noget af en hovedpine, når vi står med en stor mængde tyvekoster, fordi stort set samtlige gulvlæggerfirmaer og andre håndværkere bruger samme værktøj af samme mærke og samme kvalitet. Så må vi bruge uforholdsmæssig meget tid på at finde frem til de forurettede. Så det vil være en stor hjælp for os, at håndværkere mærker deres værktøj ved at indgravere enten firmaets initialer eller et mærke, siger Thomas Mandal, politiassistent i Syd- og Sønderjyllands Politis udlændinge- og kontrolafdeling, der stod bag efterforskningen af sagen.
Under telefonsamtalen med Gulvbranchen lykkedes det en af Thomas Mandals kolleger at finde frem til gulvlæggerfirmaet, der havde fået stjålet slibemaskinerne. Firmaet havde investeret 80.000 kr. i nye maskiner.
– Hvis værktøjet er mærket, og det er angivet i anmeldelsen, kan vi gå ind i vores systemer og søge efter f.eks. på værktøj mærket med en stjerne. Det letter vores arbejde betydeligt, og samtidig er det til glæde for håndværkeren, der får sit værktøj tilbage og ikke behøver gå ud og investere i nye maskiner. Når der ikke er et mærke, er vi henvist til at finde ejerne igennem mund-til-mund-metoden, siger Thomas Mandal, der har brugt seks uger på efterforskningen i den konkrete sag.
Det gør heller ikke politiets arbejde lettere, at meget værktøj ikke bliver anmeldt stjålet. Det hænger sammen med, at tyvebanderne udvikler mere og mere avancerede metoder, så håndværkeren ofte ikke kan se, at bilen er blevet brudt op.
Der blev i 2014 anmeldt 4.749 tyverier fra lastvogne og varevogne samt 1.065 tyverier fra byggepladser ifølge politiets statistikker..
Har du fået stjålet værktøj, kan du via hjemmesiden politi.dk gå på Twitter og se billeder af tyvekoster, som politiet har beslaglagt.
Foto: Når politiet beslaglægger store mængder værktøj, må de bruge uforholdsmæssig meget tid på at finde frem til værktøjets rette ejermænd.
Bliv fan af Gulvsiden på vor facebookside