To virksomheder har testet værktøjet og er begejstrede for løsningen.
Udarbejdelse af kvalitetssikring (KS) har længe været en naturlig del af byggeprocessen, således også for gulventrepriser for Gulvbranchens medlemmer. Men i mange tilfælde bliver det ikke en integreret del af gulvlæggerens arbejde og bliver derfor ofte opfattet som et nødvendigt onde, der hele tiden bliver udskudt til sidste øjeblik.
Men med Gulvbranchens nye digitale kvalitetssikring kan gulventreprenøren nu foretage kvalitetssikringen ved hjælp af en tablet eller sin mobiltelefon, mens arbejdet bliver udført på byggepladsen. Han slipper dermed for at skulle udfylde en masse skemaer, bøvle med at vedhæfte de rigtige billeder og lede efter papirer, der er blevet væk. Med nogle få klik ligger kontrolplan, overtagelseskontrol, modtagekontrol, udførselskontrol i den digitale sky og er hele tiden tilgængelig.
– Nu er det næsten gået hen og blevet sjovt at lave kvalitetssikring, siger Kim Sildorf, der har brugt det digitale kvalitetssikringsværktøj på nybyggeriet af Niels Bohr Bygningen på Jagtvej i København. Her står han for projektstyringen af 50.000 kvm gulve med 18 forskellige gulvbelægninger på vegne af Miko Gulve i det kommende halvandet år.
– Med kvalitetssikringsværktøjet kan jeg entydigt og med 100 pct.’s nøjagtighed sammenkæde opgavebeskrivelsen, lokationen og fotos, og det gør værktøjet uvurderligt, siger Kim Sildorf. Han bruger værktøjet i et system, som it-virksomheden Ajour udbyder.
– Ajours system fungerer også offline, så jeg kan bruge det i kældre og andre steder, hvor der ikke er netværk. Når jeg kommer hjem og har netforbindelse, kan jeg så synkronisere telefonen, så jeg kan lave de sidste rettelser, siger Kim Sildorf, som i sit arbejde især bruger værktøjets overtagelseskontrol og proceskontrollen.
I Aalborg har Morten Simonsen fra Nordjysk Gulvcenter testet værktøjet i et system fra it-udbyderen IKontrol.
– Jeg må sige, at det har gjort hverdagen væsentlig nemmere. Alle kontrolskemaerne er lagt ind i systemet, så du glemmer ikke noget. Det er meget simpelt at bruge på byggepladsen, hvor vores formand kører ud og udfører kvalitetskontrol ved hjælp af en tablet. Han går pladsen rundt, laver en proceskontrol og loader den op med det samme. Tidligere var kvalitetssikring noget af en tidsrøver, som man ikke altid fik gjort samme dag, og så har det ingen værdi. Nu synes vi nærmest ikke, at vi bruger tid på det, siger Morten Simonsen.
Nordjysk Gulvcenter bruger også værktøjets modtagekontrol, når der kommer nye materialer på byggepladsen.
– Tidligere tog vi kopier af følgesedlerne og skrev ned, at vi havde modtaget den og den vare. Nu laver vi en modtagekontrol på tabletten, og med to klik er vi igennem det. Så gemmer vi og uploader, og så er det i orden. En anden fordel er, at vi kan give bygherre adgang, så han kan gå ind og se, hvad vi kontrollerer. Det gør, at han kan føle sig tryg ved vores arbejde, siger Morten Simonsen.
Gulvbranchen har udviklet værktøjet i samarbejde med Basit, som i mange år har ydet it-rådgivning inden for byggeriet. Det omfatter standarden for normer og tolerancer inden for kvalitetssikring i branchen.
– Gulvbranchen er en frontløber med udviklingen af den digitale kvalitetssikring. Det er en hel moderne og fremtidssikret måde at håndtere data på, som ingen andre brancheorganisationer har gjort før. Det er forbilledligt og en god service for medlemmerne, som vi tror er fremtiden også for andre sektioner i Dansk Byggeri, siger Martin Profit Jakobsen, administrerende direktør for it-virksomheden Basit.
For Gulvbranchen er det et succeskriterie, at den digitale kvalitetssikring bliver integreret med en lang række af de it-løsninger, der er på markedet. Dette vil sikre de bedste individuelle løsninger for medlemmerne og ikke mindst sikre konkurrencedygtige priser. Hvor meget det kommer til at koste, afhænger af hvilken it-udbyder man vælger, og hvor mange licenser man skal have.
Foreløbig har fire it-leverandører givet tilsagn om, at de vil implementere løsningen i deres systemer. Det er IKontrol, Ajour, Dalux og Ordrestyring.
– Det er vores opgave i 2016 at finde andre it-leverandører med fokus på kvalitetssikring, men også med f.eks. tidsregistrering til også at tilbyde kvalitetssikringen fra Gulvbranchen, siger Martin Profit Jakobsen, Basit, der har udviklet værktøjet i samarbejde med Gulvbranchen.
Gulvbranchens nye digitale kvalitetssikringskontrol har været præsenteret på Dansk Byggeris it-messe i Tåstrup, Middelfart og Aarhus i februar.
Foto: – Nu er kvalitetssikring ligefrem blevet sjovt, siger Kim Sildorf, der bruger Gulvbranchens digitale værktøj på nybyggeriet af Niels Bohr Bygningen i København.